Rechtsbijstand

Als er één verzekering is die relevanter is dan ooit tevoren, dan is het de rechtsbijstandverzekering. In de volksmond de advocatenverzekering genoemd. Dat geldt zowel voor particulieren als voor ondernemingen. 

Velen onder ons zijn op vlak van juridische conflicten meer dan ooit het spoor verloren.  Waar kan je terecht als de vliegmaatschappij je geannuleerde reis niet wilt terugbetalen, of een online bestelling nooit werd geleverd? 

Of denk maar aan de GDPR-wetgeving voor de ondernemers. Het heeft al vele ondernemers slapeloze nachten bezorgd. Alles wordt complexer. Om de consument te beschermen, worden er vele regels opgelegd, vooral door Europa. Correct ondernemen is niet makkelijk. De meeste ondernemers zijn sterk in wat ze doen, maar meestal geen juridische experts.

De drempel om naar een advocaat te stappen is hoog en bovendien hangt er veelal een serieus kostenplaatje aan vast. Een afzonderlijke globale rechtsbijstandverzekering voor particulieren en ondernemers brengt hier onder andere soelaas.  

Rechtsbijstandsverzekering aanvragen

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die, in het geval van een rechtszaak ten gevolge van een betwisting in je privé-of beroepsleven, jouw gerechtskosten gedeeltelijk terugbetaalt. Ga je met een onafhankelijke verzekeraar zoals bijvoorbeeld D.A.S. of Euromex in zee dan weet je dat je steeds kan rekenen op een uitstekende verdediging die niet beïnvloed wordt door externe belangen. 

Een voorbeeldje:

Stel dat je met een glaasje op een ongeluk hebt. De verzekeraar zal dan mogelijk de schade op je proberen te verhalen en argumenteren dat het ongeluk veroorzaakt is door dronkenschap. Met een onafhankelijke rechtsbijstand kan je dan het oorzakelijke verband tussen de dronkenschap en het ongeluk ter discussie stellen. Met de rechtsbijstand van de autoverzekering, afgesloten bij dezelfde verzekeraar, is die discussie dikwijls een pak moeilijker.

Wat doet de rechtsbijstandverzekering extra?

Wist je dat bijna vier op vijf van de juridische conflicten niet voor de rechtbank komen? Door advies te verlenen en door te onderhandelen met de tegenpartij in een juridisch conflict vermijdt de rechtsbijstandsverzekeraar dure advocaatkosten en tijdrovende procedures.

Met andere woorden, de rechtsbijstandverzekering doet uiteindelijk veel meer dan het terugbetalen van de kosten (gerechtskosten, expertisekosten en de erelonen aan advocaten), die een bedrijf of een gezin moet maken als het verwikkeld geraakt in een juridisch geschil.

Daarnaast en evenzeer belangrijk biedt de rechtsbijstandsverzekeraar ook juridische diensten, die er moeten voor zorgen dat het conflict niet voor de rechtbank komt. Een procedure voor de rechtbank sleept lang aan en in de meeste gevallen blijft er een ontgoochelde verliezer achter.

Wat is een goede rechtsbijstandsverzekering?

De meest voorkomende rechtsbijstandverzekeringen zijn clausules bovenop je familiale verzekering, je brandverzekering en/of je autoverzekering. 

Daarnaast heb je verzekeraars die gespecialiseerd zijn in rechtsbijstand én onafhankelijk zijn, waardoor belangenconflicten vermeden worden. Bovendien zijn de waarborgen en de vergoedingsgrenzen ruimer  bij een gespecialiseerde rechtsbijstandverzekering. 

Zowel bijvoorbeeld D.A.S. of Euromex bieden hier een waaier van producten aan. 

Wat kost zo’n gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekering?

De premie voor dergelijke verzekering voor particulieren schommelt tussen de 70 à 550 euro per jaar zonder rekening te houden met de fiscale aftrekbaarheid. De fiscus betaalt immers  30% van de premie met een maximum van 124 euro (in 2020) terug op voorwaarde natuurlijk dat deze polis conform is met de wet Geens. Deze wet zegt onder andere dat bepaalde conflicten zoals bij een echtscheiding of bouwwerken – weliswaar met een bepaalde wachttijd – in het verzekeringscontract moeten opgenomen worden.

Voor ondernemingen en zelfstandigen hangt de premie uiteraard af van de aard van de activiteit.

Wat als je?

Meer info over de rechtsbijstandsverzekering wil? Bij TORIS krijg je advies over de rechtsbijstandverzekering die het best bij je past. We leggen dan alles haarfijn uit wat allemaal in de dekking valt en wat je moet doen bij een geschil. Maak dus zeker een afspraak en kom langs om je situatie onder de loep te nemen. 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x