Familiale verzekering

Een familiale verzekering dekt de kosten van alle schade die jij en je gezinsleden toebrengen aan derden. Je kind die een bal door het raam van de buren trapt of je hond die in de kuiten van een jogger bijt. De familiale verzekering is wellicht de verzekering met de ruimste waarborgen tegen een zeer redelijke prijs. Voor materiële schade wordt er wel een geïndexeerde franchise van om en bij de 250 euro aangerekend. 

Is de familiale verzekering verplicht?  

Neen, maar gelukkig beschikt het merendeel van de Belgen over een BA familiale.  Een ongeluk is immers gauw gebeurd, zelfs wanneer je heel voorzichtig bent!  Let wel op: een BA familiale kan niet ingeroepen worden ter vervanging van andere verzekeringen die schade aan derde dekken, zoals de verplichte BA-motorvoertuigenverzekering.

Familiale verzekering aanvragen

Wanneer kan ik een beroep doen op mijn familiale verzekering?

Wanneer er 3 voorwaarden vervuld zijn: er moet een fout zijn, er is schade aan de tegenpartij en er moet een oorzakelijk verband zijn tussen de fout en de geleden schade.

Een voorbeeldje maakt het je duidelijk:  

Je kind gooit een ruit in van de buur. Er is een fout (het gooien van de bal in de ruit), er is schade (kapotte ruit) en er is een verband tussen de fout en de schade.

Wist je dat voor deze ongevallen ook de familiale verzekering tussenkomt?

  • Onderweg naar huis doe je nog vlug een boodschap en je laat je zoontje van acht jaar achter in de wagen. Net zoals mama of papa wil hij ‘autorijden’ en per ongeluk slaagt hij er in de handrem los te krijgen. De wagen bolt achteruit en botst tegen een andere wagen.
  • Je zoontje of dochtertje van 10 jaar doet ‘stoer’ en gooit vanop een brug met stenen naar de voorbijrijdende wagens.
  • Je beschadigt geleend materiaal van je vriend (bv. skimateriaal). Mits een bijpremie kan dit gedekt worden in de familiale verzekering.
  • Je weggewaaide tuinmeubelen richten schade aan bij de buurman.
  • Schade bij verkeerongevallen in fout met je elektrische fiets zijn eveneens verzekerd in de familiale verzekering.
  • Je kind veroorzaakt een ongeval op de weg naar en van de school. De schoolverzekering komt niet tussen, wel de familiale verzekering.
  • Stampt je paard tijdens een wandeling de deur in van een geparkeerd voertuig, dan betaalt de familiale verzekering de schade aan de auto.
  • Als je niet-gekoppelde lichte aanhangwagen schade berokkent (bijvoorbeeld, wanneer hij van een helling op een andere auto botst), zal de familiale verzekering de schade vergoeden.

Wat als je …

Nog geen familiale verzekering hebt of je er één hebt maar toch meer info wil? Het loont zeker de moeite om even langs te komen bij TORIS waar we je persoonlijke situatie koppelen aan de beste familiale verzekering voor jouw profiel. We kijken tevens dan na welke optionele waarborgen bij jouw situatie passen. 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x