IPT of VAPZ afsluiten Meise

Je wilt graag pensioen opbouwen als zelfstandige.
Kies je voor VAPZ en / of IPT?

TORIS adviseert je graag over de verschillende mogelijkheden voor de opbouw van jouw zorgeloos pensioen.

Verzekeringen en beleggingen voor uw comfort.

TORIS, ‘Je deur naar veiligheid en bescherming’ is onze missie. We bedienen meer dan 5.500 particulieren, zelfstandigen en ondernemingen. Doe beroep op meer dan 100 jaar ervaring in ons team en onze onafhankelijkheid in de keuze van verzekeringsmaatschappijen.

IPT of VAPZ afsluiten Meise

Pensioen opbouwen als zelfstandige

Zelfstandigen hebben gelijk als ze wakker liggen van hun pensioen. Weet dat het gemiddeld pensioen voor een zelfstandige in België 900 euro bedraagt. Deze bedragen zijn veel lager in vergelijking met de buurlanden Frankrijk, Nederland en Luxemburg.

Dat is ook de reden waarom de Belgische overheid elke zelfstandige, jong en oud, stimuleert om aan extra-pensioenopbouw te doen met een gunstige fiscaliteit. Een gunstige fiscaliteit door aftrekbaarheid van de premies én door een gunstige belastingheffing op het einde van het contract bij uitkering op pensioengerechtigde leeftijd.

VAPZ, sociaal VAPZ, IPT, pensioensparen, langetermijnsparen, ...
Kom erover praten op ons kantoor in de buurt van Meise.

Hoe werkt een VAPZ?

VAPZ staat voor Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Als er één fiscaalvriendelijke pensioenopbouwverzekering voor zelfstandigen uitspringt, dan is het wel het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Het is voor een zelfstandige ondernemer bijna een zonde om er geen af te sluiten!

Elke zelfstandige, of hij nu een vennootschap heeft of niet, kan een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) afsluiten. De maximum jaarlijkse premie is 8,17% van het geherwaardeerd netto belastbaar beroepsinkomen van 3 jaar terug, met een maximum aan premie van 3.302,77 euro per jaar. 

Sociaal VAPZ

Je kunt ook een sociaal VAPZ afsluiten. Een sociaal VAPZ betaalt naast een pensioen- en overlijdenskapitaal ook nog een vervangingsinkomen bij arbeidsongeschiktheid en invaliditeit uit, alsook de vrijstelling van premiebetaling bij arbeidsongeschiktheid en invaliditeit.

Een Sociaal VAPZ bedraagt de maximum jaarlijkse premie 9,40%, en wordt het belastbaar beroepsinkomen begrensd op 3800,01 euro per jaar.


Als startende zelfstandige een VAPZ oftewel vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen afsluiten? Ons kantoor regio Meise kan hier voor jou de juiste berekening maken.

Kom praten over jouw pensioen

Wat is een IPT verzekering?

IPT staat voor Individuele Pensioentoezegging. Ben je een zelfstandige in een vennootschap en ontvang je een maandelijkse vergoeding? Dan kun je een IPT zelfstandige oftewel individuele pensioentoezegging afsluiten.

Een IPT zelfstandige heeft aanzienlijke belastingvoordelen: De premies betaald door de vennootschap zijn aftrekbaar als beroepskosten zolang de regel van 80% wordt nageleefd. De berekening van de 80% regel is geen sinecure: de som van het wettelijk pensioen en de aanvullende pensioenen mag, omgerekend naar jaarlijkse rente, niet hoger zijn dan 80% van het gemiddeld inkomen van de laatste 3 jaar als zelfstandige.

De zelfstandige bedrijfsleider krijgt op het einde van het contract een pensioenkapitaal dat aan een voordelig forfaitair tarief belast wordt. Wordt het kapitaal uitgekeerd op de wettelijke pensioenleeftijd en ben je tot dan professioneel actief gebleven, dan betaal je slechts 10% belastingen. In het andere geval is het 16,5% tot 20%

IPT verzekering berekenen? Zoiets bereken je niet met een eenvoudige simulatietool op internet, doe hiervoor een beroep op ons kantoor nabij Meise. Kom gerust eens praten.

IPT of VAPZ afsluiten Meise

Wat is nu het verschil tussen VAPZ en IPT?

Als zelfstandige in een vennootschap kun je een VAPZ en een IPT verzekering afsluiten om je aanvullend pensioen uit te bouwen. IPT of VAPZ, welke verzekering neem je nu het best?

VAPZ zelfstandige

 • Voor zelfstandigen met of zonder vennootschap.
 • Wordt betaald met eigen bijdrage.
 • De premie is privé fiscaal aftrekbaar.
 • Belast volgens het principe van de fictieve rente nadat je een RIZIV (3,55%) en solidariteitsbijdrage (van 0% tot 2%) betaald hebt.

Ontvang meer info over VAPZ

IPT zelfstandige

 • Voor zelfstandigen in een vennootschap die een maandelijkse vergoeding ontvangen.
 • De premies worden betaald door de vennootschap.
 • De premies mogen fiscaal afgetrokken worden als beroepskost via de vennootschapsbelasting.
 • Forfaitair belast aan een voordelig tarief.

Ontvang meer info over IPT

IPT of VAPZ afsluiten? Of een combinatie van beiden? TORIS helpt jou de weg vinden tussen de verschillende pensioenopbouwinstrumenten. 

VAPZ berekenen? IPT berekenen?

TORIS helpt je graag op weg via volgende interessante links:

 • De eerste stap alvorens een offerte voor een spaarverzekering mag opgemaakt worden? Bepaal je beleggersprofiel hier.
 • Alles weten over je pensioen, zowel het wettelijk als het aanvullend luik? Dat kan via het MyPension-portaal
 • De MinFin-toepassing van de FOD Financiën geeft je toegang tot verschillende persoonlijke documenten, formulieren en elektronische diensten, zoals Tax-on-web. Je eigen fiscaal dossier beheren doe je hier.
 • Een overzicht van je loopbaan, inclusief huidige en vroegere jobs en periode(s) van inactiviteit? Check het aantal dagen dat je hebt gewerkt en het salaris dat je hebt verdiend op MyCareer, de online dienst van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

TORIS, de adviseur voor jouw pensioen als zelfstandige

Als zelfstandige bouwen aan jouw pensioen? Kies je voor IPT of VAPZ, of een combinatie van beiden? Maak dan zeker een afspraak met TORIS. We stellen aan jou de juiste combinaties voor. Op die manier bespaar je veel belastingen en zorg je voor een zorgeloos pensioen.

Eind 2018 hebben Verzekeringen De Buyser en Kantoor Moens-De Wachter samen hun krachten gebundeld om zo een sterk verzekeringsteam te vormen.

De afgelopen jaren hebben beide verzekeringskantoren heel wat praktische zaken op punt gezet om anno 2022 met veel trots de éénmaking van beide kantoren aan te kondigen met een nieuwe naam: TORIS.

Wat doen wij extra voor onze zelfstandige ondernemers? 

Wij helpen je zaak niet enkel op weg met de gepaste verzekeringen, maar geven je ook advies door samen met jou mee te denken. Door gerichte vragen te stellen en ons in te leven in jouw situatie krijgen we een beeld van waar jij met je zaak naartoe wilt. Zo maken wij jouw doelen mogelijk en stellen we ze veilig met een goede verzekering zodat je bedrijf (of jezelf) niet in een financieel sukkelstraatje terecht komt bij een tegenslag.

We weten ook dat verzekeringen heel wat administratieve beslommeringen met zich meebrengen. Vandaar dat je veel administratief werk aan ons kan overlaten.  

Hoe helpen we je graag verder?

IPT afsluiten? VAPZ afsluiten? Praten over je pensioenopbouw als zelfstandige? Hiervoor werken wij bij voorkeur op afspraak

Op die manier vermijd je wachtrijen aan ons loket, ben je zeker dat je contactpersoon ter beschikking is voor jou en samen met een koffie kunnen we dan rustig de tijd nemen om al jouw vragen te beantwoorden.

Maak een afspraak met TORIS, wij vertellen dan graag wat we voor jou kunnen doen.

IPT of VAPZ afsluiten Meise

TORIS | IPT of VAPZ Meise

Praten over IPT of VAPZ in de buurt van Meise?

TORIS is expert in pensioensparen. Vanuit onze kantoren in Grimbergen en Humbeek bieden we transparant advies over de meest ideale pensioenspaarformule voor jou.

TORIS Grimbergen (De Buyser)

info@dbcomfort.be
02 269 33 77

TORIS Humbeek (Moens-De Wachter)

info@cvmd.be
02 269 97 97

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x